Zupa nic - tajemnice produktu tradycyjnego

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2021 08:05
Podążając za tytułem najnowszego filmu Kingi Dębskiej, poszukamy na czym polega fenomen "zupy nic". Polska zupa tego rodzaju to nic innego, jak zupa mleczna. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Rawpixel.comansharphoto/shutterstock.com

"Zupa nic" została wpisana 22 grudnia 2020 na Listę produktów tradycyjnych. W specyfikacji podano, że zupę podaje się przyozdobioną na wierzchu "obłoczkami" z ubitej białkowej piany. W załączonym rysie historycznym znajduje się jednak informacja, że dawniej tę potrawę przygotowywano też w ryżem – gdy stanowiła jedno z podstawowych sycących dań.

Sprawdź też:

Czy rosyjskim odpowiednikiem "zupy nic" jest klarowna ucha, która "zagrała" w filmie "Jestem miłością"? O tym porozmawiamy w "Sztuce jedzenia". 

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (29.08) o godzinie 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie