Czwórkowy gość przez osiem lat mieszkał w Egipcie, od kilku lat jego domem jest Malta. Pierwszy przepis, który otwiera książkę "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata", to maltańska kanapka, ale z maltańskimi śniadaniami łatwo nie jest.
Malta - tygiel smaków
- Trudno odpowiedzieć na pytanie: co się jada na śniadanie na Malcie? Tam co czwarty obywatel to dziś cudzoziemiec, więc zazwyczaj je on śniadanie ze swego kręgu kulturowego - mówi gość Kamila Jasieńskiego. - Na Malcie mamy do czynienia z ogromną różnorodnością kuchni, które od lat mieszają się ze sobą. Wpływy jedzeniowe płyną z różnych stron. Popularne są śniadania angielskie - smażone jajka, kiełbaski, fasola, smażone tosty, pomidory, ale nie ustępują im śniadania włoskie czy włosko-francuskie - słodkie bułeczki i kawa, czy typowo już maltańskie sery miejscowe z oliwkami, chlebem i ze specyficznym maltańskim sosem pomidorowym. Pija się duże ilości kawy i herbaty - dodaje.
Maltańska kanapka opisana w książce Piotra Ibrahima Kalwasa może być daniem śniadaniowym, ale też lunchowym czy obiadowym. - Można ją porównać do katalońskich kanapek, smarowanych grubo pastą pomidorową czy oliwą z oliwkami, serami, często z sardelami czy innymi rybami - opisuje gość Czwórki. - Maltańską kanapkę przygotowuje się z okrągłego chleba z dziurką, który przecinany jest na pół, smarowany wieloma rzeczami. Oprócz wspomnianych składników można tu też dodać i jajka, i szynkę. To bardzo kaloryczne danie - dodaje.
14:23 czwórka pierwsze słyszę 29.08.2022 piotr ibrahim kalwas.mp3 O przeróżnych smakach świata, m.in. maltańskim, egipskim, zachodnioafrykańskim, opowiada Piotr Ibrahim Kalwas (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Najbardziej rozpoznawalnym daniem maltańskim przez lata był królik duszony w winie. - To potrawa o korzeniach francuskich. Przywieźli ją z Francji joannici, którzy tu na Malcie polowali na króliki, kiedy tu jeszcze były króliki - wyjaśnia Piotr Ibrahim Kalwas. - Malta to tygiel wpływów. Dziś najbardziej popularna jest tu kuchnia włoska - makarony, pizze, wszelkie odmiany tych dań - dodaje.
Czar egipskiego pieczywa
Piotr Ibrahim Kalwas w Egipcie mieszkał przez osiem lat. To, za czym dziś tęskni najbardziej, to egipskie pieczywo. - Arabskie pieczywo najbardziej mi smakuje. W tych krajach chleb był zawsze niezwykle ważny. To były, a często wciąż są, kraje biedne, mąka była dostępna dla większości obywateli, codzienne dania opierały się na chlebie i sosie - opowiada. - To, czego najbardziej jednak brakowało mi i w Egipcie, i brakuje na Malcie, to ciemne pieczywo, razowe.
W książce "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata" są też przepisy z krajów Afryki Zachodniej. - Choć z perspektywy europejskiej może wydawać się, że kuchnia Afryki to jednolity twór, to tak nie jest. To bardzo bogaty smakowo region - mówi gość Czwórki. - Jednak daniem popularnym w całej Afryce Zachodniej, od Mauretanii po Kamerun, jest zupa z orzeszków ziemnych z pomidorami. W zależności od regionów dodawane są do niej różne rzeczy, może to być ryba, mięso, warzywa. Zupa najczęściej serwowana jest z ryżem - wyjaśnia.
Zobacz także: Podróże z Czwórką >>>
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadów bez deserów. Kwintesencją słodkości są wszelkie arabskie słodycze, jak chałwa czy baklawa i jej odmiany. - To ciastka kapiące miodem, które zjada się, popijając niesłodką kawą - opowiada podróżnik. - Maltańskim tradycyjnym deserem są smażone na głębokim oleju ciastka wypełnione daktylami, podawane z kulką lodów waniliowych - dodaje.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Piotr Ibrahim Kalwas (autor książki "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata")
Data emisji: 29.08.2022
Godzina emisji: 08.14
pj