- Dzięki niej możemy zadbać o swoje balkony, parapety, całe siedliska czy gospodarstwa - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Daje nam to możliwość, aby stworzyć źródło cudownej, zdrowej żywności, w dodatku niskonakładowo - dodaje.
Okazuje się, że żywność możemy pozyskiwać nawet ze zwykłych trawników czy parkowych drzew. - Z dóbr natury można korzystać i na wsi i w mieście - przekonuje Iza Waśkiewicz, choć wybierać miejsca z dala od miejskich zanieczyszczeń.
Początek wiosny przynosi wiele jadalnych okazów. Czwórkowi goście podpowiadają jak wykorzystać bazie wierzby do produkcji baziowego mleka, które wspiera układ odpornościowy, czy listki mlecza, które można dodać do wiosennej sałatki. Czy "jedzenie" z trawników jest bezpieczne? Co aspiryna ma wspólnego z wierzbą? Czym są siedliska tworzone przez Czwórkowych gości i jak wykorzystują je, by żyć w zdrowiu i kontakcie z naturą? O tym m.in. w rozmowie z "Pasjonautów".
***
Tytuł audycji: Pasjonauci
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Łukasz Nowacki (prezes Fundacji Transformacja), Iza Waśkiewicz, Grzegorz Ciechomski
Data audycji: 20.04.2019
Godzina audycji: 11.17
pj