Brzmi jak nudny projekt z biologii? Nic bardziej mylnego. "Zrób ten zielnik" autorstwa Łukasza Skopa to zbiór informacji o roślinach, które nas otaczają, a jednocześnie przepis na dobrą zabawę. Jak zapowiadają wydawcy, "to nie jest zwykły zielnik. To zielnik, w którym nie ma miejsca na nudę. Tryskające humorem i oryginalnymi pomysłami strony zaskoczą Cię na każdym kroku. Zasuszysz tu sznurek z pokrzyw i łzy winorośli, skrzypową choinkę i owocową tęczę."
- W książce znajdziecie pięćdziesiąt różnych zadań do wykonania z roślinami - mówił Łukasz Skop, który zagościł w Czwórkowej "Stacji Kultura", autor bloga "Bez ogródek", ogrodnik i dyplomowany biotechnolog roślin. - Są tam zadania, które polegają na suszeniu roślin, ale nie są tak oczywiste, jak mogłoby nam się wydawać. Papier w książce jest dobrany tak, by rośliny łatwo mogły się w niej zasuszyć, ale to nie jest poradnik w stylu: "zerwij liść, wklej i zaszusz". Warto po niego sięgnąć choćby po to, by sprawdzić, jak zasuszyć łzy winorośli - zapowiadał.
W nowym wydaniu zielnika, jak się okazuje, czytelnicy odkryć mogą jeszcze więcej roślin: znanych i mniej znanych, tajemniczych, doniczkowych i dziko rosnących. Znajdziesz tutaj rośliny tęczowe, podróżnicze, geometryczne, nerwowe zbuntowane, szczęśliwe. To książka dla wszystkich, którzy chcą je poznać "od podszewki" i nie boją się ubrudzić rąk ziemią.
Sprawdź także:
W drugiej części programu powiemy o aplikacji "Too Good To Go", która pomaga w niemarnowaniu żywności. Według jej twórców w okresach świątecznych marnujemy 30 proc. przygotowanego jedzenia, a najczęściej wyrzucamy sałatkę jarzynową, pieczywo, szynki i cukrowego baranka. Z badań wynika, że w sumie każdego roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Powody są różne: nieodpowiedni wygląd, złe przechowywanie czy krótki termin przydatności do spożycia. Są sposoby, by temu zapobiec.
***
Na audycję Ratujemy świat zapraszamy w piątek (15.04) po godz. 15.05. Program poprowadzi Kasia Dydo.
kd