"Zrób ten zielnik". Nie tylko dla miłośników ogrodnictwa w mieście

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2022 09:37
Gościem Czwórki będzie Łukasz Skop, autor książki "Zrób ten zielnik". Sprawdzimy także, jak nie zmarnować żywności, którą przygotujemy na Wielkanoc.
Domowy ogródek na parapecie
Domowy ogródek na parapecieFoto: Elena M. Tarasova/shutterstock

Brzmi jak nudny projekt z biologii? Nic bardziej mylnego. "Zrób ten zielnik" autorstwa Łukasza Skopa to zbiór informacji o roślinach, które nas otaczają, a jednocześnie przepis na dobrą zabawę. Jak zapowiadają wydawcy, "to nie jest zwykły zielnik. To zielnik, w którym nie ma miejsca na nudę. Tryskające humorem i oryginalnymi pomysłami strony zaskoczą Cię na każdym kroku. Zasuszysz tu sznurek z pokrzyw i łzy winorośli, skrzypową choinkę i owocową tęczę."

- W książce znajdziecie pięćdziesiąt różnych zadań do wykonania z roślinami - mówił Łukasz Skop, który zagościł w Czwórkowej "Stacji Kultura", autor bloga "Bez ogródek", ogrodnik i dyplomowany biotechnolog roślin. - Są tam zadania, które polegają na suszeniu roślin, ale nie są tak oczywiste, jak mogłoby nam się wydawać. Papier w książce jest dobrany tak, by rośliny łatwo mogły się w niej zasuszyć, ale to nie jest poradnik w stylu: "zerwij liść, wklej i zaszusz". Warto po niego sięgnąć choćby po to, by sprawdzić, jak zasuszyć łzy winorośli - zapowiadał.

W nowym wydaniu zielnika, jak się okazuje, czytelnicy odkryć mogą jeszcze więcej roślin: znanych i mniej znanych, tajemniczych, doniczkowych i dziko rosnących. Znajdziesz tutaj rośliny tęczowe, podróżnicze, geometryczne, nerwowe zbuntowane, szczęśliwe. To książka dla wszystkich, którzy chcą je poznać "od podszewki" i nie boją się ubrudzić rąk ziemią.

Sprawdź także:

W drugiej części programu powiemy o aplikacji "Too Good To Go", która pomaga w niemarnowaniu żywności. Według jej twórców w okresach świątecznych marnujemy 30 proc. przygotowanego jedzenia, a najczęściej wyrzucamy sałatkę jarzynową, pieczywo, szynki i cukrowego baranka. Z badań wynika, że w sumie każdego roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Powody są różne: nieodpowiedni wygląd, złe przechowywanie czy krótki termin przydatności do spożycia. Są sposoby, by temu zapobiec.

***

Na audycję Ratujemy świat zapraszamy w piątek (15.04) po godz. 15.05. Program poprowadzi  Kasia Dydo.

kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc ekologia
Czytaj także

Schronisko dla roślin - jak działa takie miejsce?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 11:25
Czasem naszym roślinom brakuje słońca, czasem mają za dużo wody. Gdy zaczynają więdnąć, najczęściej po prostu je wyrzucamy. Ale, jak przekonuje Katarzyna Dziedzic, współzałożycielka Schroniska dla roślin, jest sposób na to, by dać im drugie życie i dobry dom.
rozwiń zwiń