Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 18.07.2011

Ekologiczna uprawa roślin sadowniczych

Naukowcy szukają odmian owoców oraz technologii innowacyjnych, które pozwolą uzyskać zdrową, bezpieczną żywność metodami ekologicznymi.
Ekologiczna uprawa roślin sadowniczychfot. SXC

- Skupiliśmy się na truskawkach, jabłkach oraz wiśniach – mówi dr Barbara Michalczuk z Instytut Sadownictwa i Ogrodnictwa w Skierniewicach. Naukowcy z Instytutu Maja pomysł, jak zrobić, żeby owoce były dorodne, a jednocześnie ekologiczne, czyli nie pryskane środkami chemicznymi. – Poprzez współpracę z organizmami żyjącymi w glebie możemy ochronić niektóre uprawy przed szkodnikami, które je atakują – mówi dr Michalczuk. Wyjaśnia, że mikroorganizmy żyją w symbiozie z korzeniami rośliny dla obopólnego pożytku. Do tej pory znaleziono ok. 150 szczepów takich bakterii. Z nich wyodrębni się 10 najbardziej skutecznych i to one zostaną zastosowane w komercyjnych biopreparatach.

Na razie uczeni z Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego sprawdzają, czy takie bakterie, choć pożyteczne dla roślin, nie są niebezpieczne dla ludzi. Doświadczenia są prowadzone już 2,5 roku, potrawa ja jeszcze 2,5 roku i dopiero po zakończeniu tego projektu uczeni będą mogli rozstrzygnąć, czy bakterie są nieszkodliwe dla człowieka.

Realizowany przez Instytut projekt w ramach "Innowacyjnej Gospodarki" jest jednym z największych dotyczących żywienia ekologicznego. Jego budżet wynosi 23 mln złotych. W Polsce zaledwie 1 procent gospodarstw rolnych stosuje ekologiczne uprawy.

Rozmawiała Katarzyna Kobylecka.