Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Kamila Kolanowska 19.05.2011

Szparagi – na zdrowie!

Szparagi są pierwszymi gruntowymi warzywami. Dzięki nim wiemy, że wiosna jest w pełni i już niedługo na naszych stołach zagoszczą kolejne bogate w witaminy przysmaki.
Szparagi  na zdrowiefot. Trent Strohm, Flickr

Szparagi najlepiej zjadać od razu. W ostateczności przechowujemy je do 2 dni w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę. Są wyjątkowo lekkostrawne i niskokaloryczne. 10 dag szparagów to tylko 15 – 25 kalorii.

Szparagi są zdrowe, bardzo zdrowe! Tuż pod ich skórką znajduje się wiele składników odżywczych. Zawierają witaminy A, C, E, B1, B2, ponadto sód, potas, magnez i wapń.

Szparagi nie potrzebują długiego gotowania, więc większość cennych witamin nie zostanie w wodzie, a wyląduje na naszym talerzu. Przyszłe mamy zainteresuje na pewno fakt, że te warzywa są szczególnie bogate w kwas foliowy tak ważny dla kobiet w ciąży.

Działają oczyszczająco na cały organizm i przyspieszają procesy przemiany materii. Są zatem idealne dla osób, które postanowiły przed latem pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jak by tego było mało, dawniej te warzywa cenione były jako "środek kojący nerwy".

Ale najważniejsze, że szparagi po prostu są bardzo smaczne.