Logo Polskiego Radia
Jedynka
Konto Usunięte Konto Usunięte 18.12.2017

Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak

Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Posłuchaj
  • Karp od niedawna jest główną rybą świąteczną (Jedynka/Cztery pory roku)
Czytaj także

Okazuje się, że karp nie zawsze grał pierwsze skrzypce.

- Kiedyś rybą podawaną na świątecznym stole był szczupak, nazywany rybą królewską. Była to ryba nierozdzielana, podawana w całości pieczona lub gotowana. Karp na stole wigilijnym pojawiał się jako ryba podrzędna. Podawano go na dwa sposoby: "na czarno", czyli w soku malinowym z dodatkiem powideł albo w formie zawiesistych sosów z dodatkiem dużej ilości przypraw - powiedziała Joanna Jaroć.

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ryby nie zawsze były oznaką biedy.

- Znamy menu ostatniej wigilii króla Jana III Sobieskiego z 1695 roku. Okazuje się, że oprócz szczupaków i karpi na stole były też liny, łososie, śledzie i dorsze. Im więcej gatunków ryb, tym stół był bogatszy. Mnogość sposobów przygotowania ryb świadczyła o zamożności - powiedziała Paulina Szulist-Płuciniaczak.  

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Paulina Szulist-Płuciniaczak i Joanna Jaroć (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)

Data emisji: 18.12.2017

Godzina emisji: 10.22

abi/kh