Logo Polskiego Radia
Czwórka
Jakub Szczypa 17.11.2016

Czego w naszej diecie nie lubią zęby?

Sprawdziła to Anna Lewandowska, uczennica II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Batorego w Warszawie. W Czwórce opowiedziała o wynikach swoich badań nad erozją szkliwa.
Posłuchaj
  • Na czym polega erozja szkliwa i co ją powoduje? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

Sprawdź także:
kawa kobieta namiot wyprawa 1200.jpg
Kofeina. Dlaczego nie możemy się od niej uwolnić?

- W moim projekcie zbadałam wpływ herbat, wód mineralnych, soków, słodzików, napojów energetyzujących i izotonicznych oraz jonów selenu i strontu na rozwój erozji szkliwa - wyjaśniała licealistka.

Jakich napojów powinniśmy zatem unikać w naszej codziennej diecie? Według młodej badaczki najgorsze są takie, które mają wysoki poziom kwasowości. Zalecane natomiast jest picie herbat bez dodatku cytryny lub soków ekologicznych, takich jak na przykład sok z brzozy.

A jak dokładnie przebiegał jej eksperyment? Tego dowiecie się z nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Maciej Oswald

Data emisji: 17.11.2016

Godzina emisji: 12.46

jsz/mz