Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paulina Jakubowska 21.12.2016

Mąka i różne jej typy - jak wybrać najlepszy?

- Mąka to nic innego jak zmielone ziarno - wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Dziś na mąkę przerabiane są również orzechy czy rośliny strączkowe - dodaje
Posłuchaj
  • Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wyjaśnia jak odczytać oznaczenia mąk (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

W przeróżnych typach mąk można się zagubić. Okazuje się, że znając oznaczenia można wybrać coś dobroczynnego dla naszego zdrowia.

- Typ oznacza stopień zmielenia oraz to jaka jest zawartośc błonnika i witamin - zdradza specjalistka. - Jeżeli mamy mąkę 2000 to znaczy, że zawiera ona 2 procent błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Jeśli to typ 450 to tych składników jest tylko 0,45 procenta - dodaje.

W audycji zdradzamy, która z mąk jest niemal bezwartościowa, a jednak używamy jej do szczególnych wypieków.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Mateusz Kulik

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 21.12.2016

Godzina emisji: 12.21

pj