Przyszłość motoryzacji. Dzisiejsze dzieci nie poznają aut?
Prototyp tej maszyny stanął już w gmachu wrocławskiej uczelni. - Inspiracją była chęć zapewnienia ciepłych posiłków o każdej porze i praktycznie w każdym miejscu, bez dodatkowych nakładów pracy ludzkiej, która dziś bywa najbardziej kosztownym elementem gotowych dań - tłumaczył jeden z pomysłodawców i współtwórców urządzenia Wojciech Jopek.
Zajęło im to siedem lat, ale jak przyznaje gość Czwórki, było warto. - Nasz automat koncepcyjnie jest dość prosty: składa się z komory mrożącej, gdzie posiłki przechowywane są przez cały czas w temperaturze -18 stopni, ułożone są w kolumnach i podzielona na określone porcje i typy dań. Posiłki przenoszone są do komory grzewczej, gdzie następuje szybkie, wydajne i równomierne podgrzewanie, a następnie są wydawane klientowi - tłumaczył gość Czwórki.
Co można zamówić w Bistrobotach i kto jest szefem kuchni takich urządzeń? jakiej wielkości są Bistroboty? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.
***
Tytuł audycji: TOP - Trochę Optymizmu Popołudniem
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Gość: Wojciech Jopek (Food Robotics)
Data emisji: 23.01.2017
Godzina emisji: 18.16
kd/bch