Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 26.11.2018

Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat

Finlandia - kraj świętego Mikołaja, sauny, zespołów metalowych, skoków narciarskich i ojczyzna Muminków. Oprócz tego, ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. 
Posłuchaj
  • Magda Tomaszewska-Bolałek opowiada o kuchni fińskiej (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie.

"Tradycje kulinarne Finlandii" to kolejna książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - badaczki kultury żywieniowej, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych kulinarnych nagród. - Wiele fińskiego jedzenia znajdziemy w opowieściach o Muminkach - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Mama Muminka, poza tym, że słynęła z niezwykłej mądrości i pragmatyzmu, to też świetnie gotowała - dodaje. 

Mama Muminka raczyła gości przeróżnymi specjałami: pachnącymi owsiankami, naleśnikami, bułeczkami czy tortem hiszpańskim Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Kuchni fińskiej towarzyszą tradycyjne nazwy potraw, trudne do wymówienia dla obcokrajowców. Zwykły kleik żytni z borówką brusznicą to słowo na 18 liter. Dlaczego ciepłe kleiki od wieków były podstawą fińskiej diety? Czemu tradycja saamskiego chleba jest tak krótka? Jaką potrawę Finowie zabierają w podróż? Jak smakuje mięso łosia czy renifera? O tym m.in. w rozmowie ze "Sztuki jedzenia". 

Uczta1200.jpg
"Uczta Króla" w kuchni Barona

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magda Tomaszewska-Bolałek (autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii")

Data emisji: 25.11.2018

Godzina emisji: 13.08

pj/ac