Decydujemy się na dietę bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem, co może powodować liczne problemy zdrowotne.
- Pacjenci często wybierają diety, które są zbyt niskoenergetyczne w stosunku do ich zapotrzebowania albo niedoborowe - mówi Klaudia Wiśniewska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Często decydują się na dietę 1000 kcal, czyli mocno redukcyjne, które mogą przyczynić się do tego, że ich samopoczucie, zamiast się poprawiać może spadać, spadać może też energia, a wzrastać ryzyko niedoborów pokarmowych - dodaje.
Pacjenci ulegają też marketingowym propozycjom cateringów. Pod ich wpływem wybierają diety bezglutenowe, bezlaktozowe bez jakichkolwiek wskazań zdrowotnych.
Co dostajemy w naszych pudełkach z dietą? Jak na pokarmy wpływa ich pakowanie w plastikowe pudełka i transport? O tym w materiale Weroniki Puszkar.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Mateusz Fusiarz
Materiał: Weronika Puszkar
Data emisji: 21.11.2019
Godzina emisji: 8.41
pj