Logo Polskiego Radia
Czwórka
Przemysław Goławski 14.11.2011

Czy wszystkie pomidory można suszyć?

Suszone pomidory to przysmak, który nie należy do najtańszych. Dlatego pokusić się można o jego domowe przygotowanie. W Czwórce garść porad związanych z suszeniem pomidorów.
Czy wszystkie pomidory można suszyć?SXC

- Nie wszystkie pomidory po ususzeniu będą nam smakowały – podkreśla dietetyk Alicja Kalińska. – Niektóre mają tak grubą skórę, że po wysuszeniu są bardzo trudne do pokrojenia i przeżucia, a element smakowy i łatwości jedzenia jest bardzo ważny – dodaje ekspert.

Najlepszymi do suszenia są pomidory bogate w miąższ. Jak podkreśla Kalińska, często wybiera się podłużne pomidory, tzw. pelati. – Są jajowate, mogą być czerwone lub żółte – mówi.

Proces suszenia nie jest bez wpływu na walory odżywcze pomidorów, które podczas obróbki termicznej mogą tracić część witamin. – Najwięcej tracimy witamin termolabilnych, które są wrażliwe na temperaturę, np. witamina C. Zawartość białka i węglowodanów będzie większa w 100 g produktu, ponieważ jest to produkt odwodniony. Zastraszająco rośnie też kaloryczność – świeży pomidor ma 18-20 kcal, suszony nawet 200-280 – mówi dietetyk. Tracąc część wartości odżywczych zyskujemy dodatkowe walory smakowe.

Więcej o suszonych pomidorach w dźwięku audycji.

pg