Logo Polskiego Radia
Czwórka
Jakub Szczypa 24.07.2017

"Paryż może poczekać". Film, który chce się zjeść

- "Paryż może poczekać" to film-przewodnik po Francji. Nie tylko pieknie wygląda, ale też smakuje, a nawet uderza do głowy - ocenia dziennikarka filmowa Małgorzata Czop.
Posłuchaj
  • "Paryż może poczekać" - filmowa książka kucharska dla fanów francuskich klimatów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Małgorzata Czop W filmie "Paryż może poczekać" posiłki przeradzają się w sensualną ucztę. A dania są narzędziem, które odblokowują emocje bohaterów

Film jest fabularnym debiutem Eleanory Coppoli - żony znanego i cenionego reżysera Francisa Forda Coppoli. - Fabuła jest oparta na przygodzie, którą kilka lat temu przeżyła sama reżyserka. Jej mąż był na planie filmowym w Cannes, ona chciała wracać do Paryża, a w efekcie rozpoczęła podróż po urokliwych zakątkach Francji, z tamtejszymi kafejkami, winiarniami i restauracjami - opowiada gość Czwórki.

Tymi śladami podąża bohaterka jej filmu, w którą wciela się Diane Lane. Partneruje jej Arnaud Viard. - To właśnie jego postać sprawia, że ten film chce się zjeść. Viard gra Jacquesa, Francuza, który świetnie się zna na kuchni i pięknie o niej opowiada. Wie, skąd się wzięły dane potrawy i zna się na winie - opowiada dziennikarka. 

Nie mniej ważnym bohaterem jest.. crème brûlée. Małgorzata Czop tłumaczy jak przysmak kuchni francuskiej wpływa na losy postaci i czy trufle są skutecznym afrodyzjakiem.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Czop (dziennikarka filmowa)

Data emisji: 23.07.2017

Godzina emisji: 15.09

kul/kd