Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 24.07.2017

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
Posłuchaj
  • Trevor Graham opowiada o wątkach kulinarnych w swoim filmowym dorobku (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Trevor Graham Każdy film, który robię, ma jakiś kulinarny aspekt. Staram się koncentrować na potrawach i smakach, które lubię

Trevor Graham jest Australijczykiem i od ponad 30 lat pisze scenariusze, produkuje i reżyseruje filmowe dokumenty. W swoim dorobku ma m.in. bardzo dobrze oceniane i nagradzane na festiwalach obrazy "Make Hummus Not War" i "Monsieur Mayonnaise". - To opowieść o Philippie Mora, który stworzył komiks o przeżyciach jego rodziców podczas II wojny światowej. To historia z ogromną dawką emocji, a jej elementy, z pozoru nie bardzo do siebie pasujące, układają się jak puzzle. Tytułowy zaś majonez odgrywa tutaj bardzo ważną rolę - opowiada Graham i wyjaśnia, w jaki sposób bagietka z majonezem stała się paszportem do wolności i dlaczego majonez jest symbolem kuchni francuskiej.

Czytaj także
meryl streep 1200.jpg
Filmy jak książka kucharska. Czy nauczymy się gotować w kinie?

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 23.07.2017

Godzina emisji: 15.08

kul/mk