Weselne menu. Co jadł Stanisław Wyspiański w Bronowicach?
Na polskim rynku książkowym dostępne są obecnie dwie pozycje Toma Hillenbrand'a, niemieckiego autora kulinarnych kryminałów - "Diabelski owoc" i "Czerwone złoto". - To są idealne czytadła dla smakoszy i dla tych, którzy lubią gotować. Jest tu sporo akcji i opisy najbardziej wyrafinowanych potraw - zachęca Mateusz Slachtycz.
Urodzony w 1972 roku Tom Hillenbrand pracował w strukturach Unii Europejskiej w Luksemburgu, jest też zapalonym kucharzem hobbystą i smakoszem. - Do swojej literatury autor przenosi wątki biograficzne. Ironicznie podchodzi do europejskiej biurokracji. Pojawia się tu na przykład ekspert, zajmujący się normalizacją orzechów - zdradza Mateusz Szlachtycz.
Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości
Słuchając nagrania całej rozmowy dowiecie się też, czy jedzenie w literaturze Toma Hillenbrand'a jest czymś więcej niż tylko przyczynkiem do nagłej śmierci bohaterów, oraz dlaczego jego opisów potraw Mateusz Szlachtycz nie nazwałby "literackim malarstwem".
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Mateusz Szlachtycz (autor komiksów)
Data emisji: 3.09.2017
Godzina emisji: 15.07
jsz/kul