Logo Polskiego Radia
Czwórka
Paulina Jakubowska 15.05.2013

Jedzenie jest w modzie i filmie!

W ostatnim czasie zaczynamy bardziej interesować się tym, co jemy. Stawiamy na ekologiczne i lokalne produkty. Nic dziwnego, że kulinariami zainteresowali się też organizatorzy Planet+ Doc Film Festival.
Kadr z filmu Łowcy owocówKadr z filmu "Łowcy owoców"źr. planetedocff.pl

Jeszcze do 19 maja można skorzystać z oferty filmowej przygotowanej przez Planet+ Doc Film Festival. W jego ramach, pierwszy raz w tym roku, zostały pokazane filmy w sekcji "Jedz lokalnie, myśl globalnie".

- Jest popyt na takie filmy i są osoby, które dyskutują o tych filmach po pokazach, to też jest wspaniałe - mówi Agata Michalak, naczelna magazynu kulinarnego KUKBUK. - Teraz jest moda na jedzenie i wszystko, co jedzenia dotyczy. Ta moda wynika z rosnącej świadomości konsumentów - podkreśla.

Planet+ Doc Film Festival postawił na kontrowersyjne filmy kulinarne, w sekcji "Jedz lokalnie, myśl globalnie" nie znajdziemy spokojnych opowieści o życiu kucharzy ich potrawach. W ramach festiwalu są pokazywane obrazy, które budzą kontrowersje na całym świecie.

- "Na surowo" - opowiada o rodzinie, która jest o tyle kontrowersyjna, że wszyscy w niej jedzą wszystko na surowo - opowiada Agata Michalak. - Taka dieta - witarianizm- dotyczy również najmłodszego, niepełnoletniego chłopca. Budzi to sprzeciw wielu osób, a także zaniepokojenie władz holenderskich - opowiada.

W Warszawie na pokazie filmu "Na surowo" nie było płomiennej dyskusji, ta rozgorzała jednak po filmie poświęconym "Slow food".

Przed uczestnikami festiwalu jeszcze kilka kulinarnych perełek. - "Łowcy owoców" to film, który pięknie pokazuje owoce i pasję - mówi Agata Michalak. - Opowiada m.in. o ludziach ratujących zagrożone wyginięciem gatunki owoców. Pojawia się w nim też amerykański aktor, Bill Pullman, który pragnie zrobić sad w Hollywood - opowiada.
Magazyn KUKBUK odpowiedzialny jest za pokaz po filmie "Łowcy owoców". - Swoim pokazem chcemy nawiązać do egzotyki, ale nie jest to egzotyka z dalekich krajów, tylko zza płota - mówi naczelna czasopisma KUKBUK. - Kucharz, którego zaprosiliśmy będzie przygotowywał potrawy przy użyciu roślin, które się pomija bo myśli się, że to chwast, a okazuje się że jest smaczne - opowiada.

Posłuchaj załączonej rozmowy z e "Stacji Kultura" i dowiedz się więcej o filmach sekcji "Jedz lokalnie, myśl globalnie" na Planet+ Doc Film Festival.
(pj)