Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 05.05.2013

Grilluj bez dymu

W tym roku pogoda postanowiła zagrać na nosie tym, którzy chcieli długi majowy weekend spędzić w plenerze. Deszcz, wiatr, gdzieniegdzie grad i ziąb skutecznie zniechęciły do wypoczynku na zielonej trawce. Ale nie do grillowania czyli ulubionej rozrywki statystycznego Polaka.
Grilluj bez dymuGlow Images/East News
Posłuchaj
  • O sztuce grillowania opowiada Patryk Lempke z Soul Kitchen (Hyde Park/Czwórka)
Czytaj także

Od jakiegoś czasu tuż przed majowym weekendem w sklepach zaczyna brakować brykietu, folii, tacek, plastikowych sztućców i innych niezbędnych do grillowania narzędzi. Ekipa "Hyde Parku" postanowiła sprawdzić jakie są najnowsze trendy w tej branży i co należy zrobić, żeby nasze specjały smakowały wszystkim biesiadnikom.

- Już od jakiegoś czasu największym hitem są grille "bezdymowe" - opowiada Patryk Lempke z Soul Kitchen. - dzięki zastosowaniu węgla bambusowego urządzenie można wykorzystywać wszędzie: w ogrodzie, na balkonie, nad jeziorem, na łódce, a nawet w pomieszczeniach zamkniętych.

Jeśli zaś chodzi o przepis na mistrzowskie mięsa z grilla gość Patryka Kuniszewicza zdradza, że diabeł tkwi w marynacie: - Ja używam oliwy, balsamico, i różnych rodzajów ziół. I jestem zwolennikiem słodkich marynat, dlatego nie żałuję w nich miodu. Do tak przygotowanej zaprawy dodaję mięso i chowam wszystko do lodówki na 24 godziny. W tym przypadku pośpiech nie jest wskazany, bo przecież zależy nam na aromacie i na odpowiednim smaku.

Więcej przepisów na potrawy z grilla od ekspertów i słuchaczy Czwórki znajdziesz w nagraniu z "Hyde Parku" dołączonym do tego tekstu.

kul