Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 29.06.2014

Smaczne obrazki, czyli japoński komiks kulinarny

– Popularność "gurume mangi" w Japonii zapoczątkowała w 1983 r. seria "Oishinbo", czyli "Smakosz". W ciągu 31 lat ukazało się 111 dwustustronicowych tomów tej powieści obrazkowej – mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, japonistka i znawczyni kuchni japońskiej.
Japońska kawiarniaJapońska kawiarniaChristophe/Flickr/CC by 2.0 (fragm.)
Posłuchaj
  • "Gurume manga". Magdalena Tomaszewska-Bolałek o fenomenie komiksu kulinarnego w Japonii (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

"Gurume manga" to osobna kategoria komiksowa, powstała, jak nietrudno się domyślić, w Japonii. Od lat 80. rysowanie perypetii smakoszy i dyskusje o charakterze jedzenia prowadzone przez rysowników są stałą częścią japońskiej kultury popularnej. – Rynek komiksów japońskich jest bardzo duży. Stanowi jedną trzecią całego rynku wydawniczego Japonii – powiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. – Znajdziemy tam wszystkie gatunki opowieści, od komiksów dla dzieci do publikacji dla dorosłych, opowieści sensacyjne, komiksowe wersje literatury pięknej i wreszcie komiks kulinarny – opowiadała.

Słowo "gurume" pochodzi od słów "gourmand" lub "gourmet" odnoszących się do smakoszostwa. – Japończycy od wieków interesowali się jedzeniem – mówiła japonistka. – To kraj, w którym bardzo wcześnie pojawiły się książki dotyczące sposobów przygotowania, podawania i aranżacji potraw. Boom komiksów kulinarnych nastąpił tam w latach 80. XX w. Oczywiście jedzenie pojawiało się już wcześniej w historiach obrazkowych, ale nie pełniło ono tam nadrzędnej roli. "Gurume manga" uczyniła z jedzenia jeszcze większą celebrację – dodała.

Gość audycji "Droga przez mąkę" jest autorką książek "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze". Ta druga publikacja jako pierwsza polska książka kucharska otrzymała paryską nagrodę Gourmand World Cookbook Award.

***

Prócz tego w audycji m.in. rozmowa z Tomaszem Koleckim-Majewiczem o największych winach Australii i recenzja najnowszej książki kucharskiej Agnieszki Maciąg.

Audycję prowadził Łukasz Modelski.

mc/ei