Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 26.04.2015

Kuchnia Słowian. "Było kwaśno i ostro"

- Mięso jadano od święta. Dieta dawnych Słowian była bardziej roślinna, niż nasza - mówiła w Dwójce archeolożka Joanna Lorynowicz.
Czy współczesna polska kuchnia ma coś wspólnego z menu naszych słowiańskich przodków?Czy współczesna polska kuchnia ma coś wspólnego z menu naszych słowiańskich przodków?EME/Pixabay, lic. CC
Posłuchaj
  • Joanna Lorynowicz o kuchni Słowian (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

– O kuchni Słowian możemy mówić głównie na podstawie domysłów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę". - Znamy narzędzia i produkty, znamy częściowo technikę. Nie znamy słowiańskich receptur. Pierwszy przepis, który został napisany po polsku zawdzięczamy Rejowi i jest to szesnastowieczny sposób na ćwikłę - dodawała Joanna Lorynowicz.

W wiekach wcześniejszych chętnie gotowano polewki na bazie ziół i warzyw. - Dodawano do nich kwaśny barszcz, ale też marchewkę, pietruszkę, rzepę. Nie znano cukru, więc gotowano na słono, kwaśno i na ostro - wyjaśniała badaczka.

Wśród ulubionych potraw Słowian była bryja i tłukno. Lorynowicz zwracała też uwagę, że słowiański rosół różnił się znacznie od współczesnego.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Joanna Lorynowicz (archeolożka)

Data emisji: 25.04.2015

Godzina emisji: 11.30

bch/asz