Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 23.05.2015

Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei

- Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”.
Koreańczycy zjadają około 18 kilogramów kimchi (na zdjęciu) rocznieKoreańczycy zjadają około 18 kilogramów kimchi (na zdjęciu) rocznieWikipedia/Johannes Barre/C.C. 3.0
Posłuchaj
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek o kuchni koreańskiej. Rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Okrętem flagowym gastronomii koreańskiej jest kimchi, czyli potrawa z kiszonych warzyw. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zauważała, że istnieje ponad 200 odmian kimchi. O popularności tego dania decyduje nie tylko jego ciekawy smak, ale także walory zdrowotne. - Kuchnia koreańska wyrosła na bazie medycyny chińskiej, która mówi, że na nasze zdrowie przede wszystkim wpływa to, co jemy - podkreślał gość "Drogi przez mąkę".

Badaczka wróży dużą popularność kuchni koreańskiej w Polsce, ze względu na jej pokrewieństwo z gustami kulinarnymi Polaków, z zamiłowaniem do grilla włącznie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Magdaleną Tomaszewską-Bolałek (historyczka kuchni)

Data emisji: 23.05.2015

Godzina emisji: 11.30

bch/kul