Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Mendyk 13.12.2015

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.

Smakosz Łukasz Kozak miał okazję próbować takich dań; twierdzi jednak, że ich smak więcej ma wspólnego z dziczyzną niż z rybami. Nie udało mu się natomiast skosztować bobrowych jąder, za które ów gryzoń ceniony jest w sposób szczególny. I to nie tylko w kuchni, lecz także - po dziś dzień - w kosmetyce i medycynie.

Z faktem tym związana jest zresztą pewna brutalna legenda, której bóbr zawdzięcza swoje łacińskiej imię.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Łukasz Kozak (mediewista, historyk)

Data emisji: 12.12.2015

Godzina emisji: 12.00 

mm/bch