Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 16.01.2016

"Pora obiadu w Polsce bardzo się rozchwiała"

- U nas jest zupełnie inaczej niż w krajach śródziemnomorskich, gdzie pora jedzenia jest znormalizowana - o kulinarnym zegarze opowiadała w Dwójce publicystka Joanna Bojańczyk.
Posłuchaj
  • Rozmowa o porach spożywania posiłków w Polsce i na świecie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

W Polsce pora obiadowa potrafi trwać od godziny 11.00 do wieczora, tymczasem w dobrych francuskich czy hiszpańskich restauracjach głodny turysta może się srodze rozczarować. - Jak ktoś nie załapie się na obiad między 12.00 a 15.00, to wypada z gry - zauważała Joanna Bojańczyk. Co gorsza, na kolejny posiłek przyjdzie mu czekać aż do... 22.00.

W audycji rozmawialiśmy o kulturowych uwarunkowanich pór spożywania posiłków w Polsce i na świecie. Niektóre z nich sięgają minionych stuleci.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Joanna Bojańczyk (dziennikarka)

Data emisji: 16.01.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mg