Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 05.03.2016

Jak smakuje jedzenie podane na kartce?

- Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau.
Posłuchaj
  • Jeśli nie na porcelanie, to na czym? Rozmowa z Justyną Adamczyk (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

zobacz więcej
Noma 1200.jpg
Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata

Odważni szefowie kuchni prześcigają się w zaskakiwaniu swoich gości sposobem podania potrawy. Justyna Adamczyk wspominała swoją pierwszą wizytę w kopenhaskiej restauracji Noma, gdzie kelner, sadzając ją przy stole, oznajmił, że pierwsze trzy dania już zostały wydane. - Okazały się nimi przycięte pałki tataraku, bukiet w wazonie, który był chrupiącymi gałązkami iglastymi i mech usmażony na chrupko. Cała dekoracja stołu była absolutnie jadalna - wspominała.

Gość "Drogi przez mąkę" opowiadał też o wrażeniach z wizyty w madryckiej restauracji, w której dania podawane są na białym papierze przez wytatuowanych kelnerów w kitlach psychiatrycznych. Całości towarzyszy głośna rockowa muzyka. Jednak najbardziej szokującym sposobem podania jedzenia okazał się "deser Zorro" serwowany w jednej z warszawskich lokali.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Justyna Adamczyk (szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau)

Data emisji: 5.03.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/mg