Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Mendyk 26.03.2016

Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna

- W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo.

Paradoksalnie może się więc okazać, że rację mają szarlatani, nawołujący do odżywania się zgodnie ze wskazówkami Nowego Testamentu. Podstawą ówczesnej diety był - w Biblii nabierający symbolicznego znaczenia - chleb. Oczywiście nie przypominał on współczesnego pieczywa, a występował w postaci różnej grubości placków. I miał bardzo wiele odmian. Od prostej macy z mąki soli i wody, po chleby przygotowywane na drożdżach lub zakwasie, pieczone z solą, miodem albo serem, uzupełniane słodkimi dodatkami lub przyjmujące formę nadziewanego pieroga.

Co poza tym jadał Jezus i jego uczniowie? Jak przyrządzono wtedy szarańczę i dlaczego nie wolno było jeść świstaka?

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Joanna Lorynowicz (archeolog)

Data emisji: 26.03.2016

Godzina emisji: 12.00

mm/bch