Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 09.04.2016

Kulinarna książka wiosny 2016? O kwiatach!

- Ta książka przekona was do jedzenia kwiatów. Dajemy jej 10/10 - mówili o publikacji "Jadalne kwiaty" Małgorzata Minta i Łukasz Modelski.

W audycji "Droga przez mąkę" przyjrzeliśmy się nowościom wydawniczym poświęconym jedzeniu. Za najlepszą książkę blogerka kulinarna Małgorzata Minta uznała kwiatową publikację Małgorzaty Kalemby-Drożdż. - Te przepisy nie onieśmielają, ale sprawią, że czytając o chryzantemach w tempurze czy lodach fiołkowych od razu chce się jeść - podkreślała.

Z książki "Jadalne kwiaty" dowiedzieć się można, że nasturcje są pieprzne w smaku z lekką nutką miodu, zaś ogórecznik ma faktycznie ogórkowy posmak.

Poza tym w audycji mówiliśmy o książce, która w doskonały sposób przybliża obcokrajowcom zagadnienia polskiej kuchni oraz o włosko-amerykańskich przepisach Audrey Hepburn, o których napisał jej syn. Największym zaskoczeniem okazała się książka Amerykanki, która zakochała się we francuskich potrawach. - Początek przeraża, ale rozwinięcie jest niezwykle bogate w ciekawe treści - mówił Łukasz Modelski.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka, blogerka kulinarna)

Data emisji: 9.04.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/pj