Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 28.05.2016

Kulinarna warstwa "Alicji w Krainie Czarów"

- Czasy wiktoriańskiej Anglii to czasy głodu. Nie bez powodu wszystkie przygody Alicji krążą wokół jedzenia - zauważała w Dwójce Małgorzata Seruga.
Posłuchaj
  • Kulinarna warstwa "Alicji w Krainie Czarów" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Autorka reportaży kulinarnych zwracała uwagę, że w fantastycznej powieści Charlesa Lutwidge'a Dodgsona (pseudonim Lewis Carroll), znalazło odbicie wiele elementów ówczesnej rzeczywistości. - W pierwszych scenach książki Alicja sprawdza, czy na słoiku z napojem nie ma napisu "trucizna". W tamtych czasach jedzenie w Anglii było bardzo złej jakości, łatwo można było się zatruć, więc dorośli uczulali dzieci, by te nie jadły niesprawdzonych produktów.

Z kolei sytuacja, w której Alicja maleje lub rośnie po zjedzeniu ciasteczka jest, zdaniem Małgorzaty Serugi, odbiciem dziecięcego niezrozumienia samego siebie, spowodowanego oceną dorosłych.

W audycji omówiliśmy też słynny podwieczorek u Szalonego Kapelusznika, który można uznać za polemikę z popularną w wiktoriańskiej Anglii książeczką "Zasady savoir vivre i przebywania w towarzystwie".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Seruga (autorka reportaży kulinarnych)

Data emisji: 28.05.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/ei