Dwójka
Aleksandra Brzozowska
11.07.2016
Prażuchy i zupełnie inne ciasta
Proziaki, buchciki, brytwaniaki, popierduchy - o słonych wypiekach z różnych regionów Polski na antenie Dwójki opowiadał szef kuchni Gien Mientkiewicz.
Posłuchaj
-
Gien Mientkiewicz opowiada o słonych, regionalnych wypiekach (W stronę mąki/Dwójka)
Czytaj także
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o tradycyjnych, wytrwanych ciastach m.in. z opolskiego i Podlasia. - Dawniej, kiedy piekło się chleb, blacha już była gorąca, ale piec się jeszcze nagrzewał. Urywało się takie upieczone na gorącej blasze kawałki ciasta. Teraz już nie ma takich piecy, ale np. mamy prażuchy. Robi się je z mąki żytniej prażonej na patelnii – opowiadał Gien Mientkiewicz.
Gość Dwójki zdradzał, jaką potrawę ze skwarkami doprawia się wanilią.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Gien Mientkiewicz (szef kuchni)
Data emisji: 9.07.2016
Godzina emisji: 10.00
ob/bch