Logo Polskiego Radia
Dwójka
Bartosz Chmielewski 13.08.2016

Speck i kamienny chleb. Przysmaki Tyrolu Płd.

- Jest w tej kuchni coś lekkiego i fantazyjnego, to nie są tylko knedle - mówiła o tradycjach kulinarnych północnego regionu Włoch Anna Janowska, dziennikarka i podróżniczka.

Kwintesencją kuchni Tyrolu Południowego jest dla Anny Jankowkiej pajda suszonego na kamień chleba z kminkiem, z plastrem specka - legendarnej szynki sezonowanej przez wiele miesięcy, kieliszkiem wina i widokiem na Dolomity.  Jednak jej ulubioną potrawą z tego regionu są pierożki. - Nazywają się schlutzkrapfen. Polewa się je masłem i spaloną szałwią. Nie można ich kroić nożem, bo wtedy kucharz płacze, gdyż jego ciasto okazało się nie dość miękkie - dodawała.

W audycji mówiliśmy też o najlepszych tyrolskich winach i specyficznej zimowej tradycji nazywanej winnym safari. Tajniki tamtejszej kuchni zdradzali słynni tyrolscy kucharze: Norbert Niederkofler i Matteo Mettulio.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Anna Janowska (dziennikarka i podróżniczka), Norbert Niederkofler i Matteo Mettulio (mistrzowie kuchni)

Data emisji: 13.08.2016

Godzina emisji: 10.00

bch/kul