Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 27.11.2016

Sarah Britton: zima smakuje jak pieczona dynia

– To, że pory roku mają różne smaki, odkryłam podczas pracy w gospodarstwie na amerykańskiej pustyni. Przedtem pory roku nie miały dla mnie znaczenia – mówiła autorka bloga "My new roots".

– Praca na tej farmie była dla mnie jak przebudzenie – wspominała Sarah Britton. – Zdałam sobie sprawę, że odżywiając się sezonowo, nawiązujemy kontakt z tym, co nas otacza, i przygotowujemy ciało do należytego funkcjonowania w środowisku zewnętrznym. Dostosowujemy się do jego wymogów – tłumaczyła.

Sarah Britton mówiła w Dwójce m.in. o tym, jak jedzenie sezonowych produktów – przede wszystkim warzyw i owoców – pomaga w odchudzaniu, i o tym, jak smakują różne pory roku. Podała też kilka przepisów potrawy, które poprawią nasz nastrój podczas nieprzyjemnej pogody na początku zimy. Jej zdaniem w tym okresie warto zacząć dzień od... galaktycznego koktajlu.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Sarah Britton (blogerka kulinarna, autorka książki "My new roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku")

Data emisji: 26.11.2016

Godzina emisji: 10.00

mc/ab