Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 27.05.2017

2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień

– Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna.

Małgorzata Minta zwróciła uwagę, że ponowne odkrycie ognia zawdzięczamy argentyńskiemu szefowi kuchni Francisowi Mallmannowi. – Jak pierwszy na serio zajął się ogniem. Odrzucił wszystkie klasyczne francuskie techniki i klasyczną francuską kuchnię, w której odnosił sukcesy, wracając do rożen, grillów, płyt i tak dalej – opowiadała, zwracając uwagę, że z ogniem wiąże się znacznie więcej sposobów obróbki jedzenia. – Można piec w popiele, w rozżarzonych kamieniach, można coś opalać, wędzić, gotować w kociołku na ognisku – wyliczała.

Ogień to tylko jeden z wielu kulinarnych trendów ostatniego czasu. Z Małgorzatą Mintą rozmawialiśmy także o innych oryginalnych pomysłach gastronomicznych i winiarskich tego sezonu, m.in. o francuskiej grupie anonimowych winiarzy, w której nie ma ani jednego Francuza, oraz o pewnym działaniu kryjącym się pod nazwą "pop-up".

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 27.05.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/kul