Dwójka
Jacek Puciato
09.03.2019
W kuchni dworskiej bóbr to postne danie
- Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra.
Posłuchaj
-
Polska kuchnia w czasie postu (Droga przez mąkę/Dwójka)
W audycji poświęconej kuchni postnej była również mowa o różnicach między kuchnią dworską i chłopską ("funkcja jedzenia jest radykalnie odmienna") czy o tym, jak na post wpływały niedostatki przednówka.
Nie zabrakło również opowieści o tegorocznym programie kulinarnym festiwalu Nowe Epifanie.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Goście: Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie)
Data emisji: 9.03. 2019
Godzina emisji: 12.30