Żeby cię lepiej zjeść Podczas wyjazdów chętnie próbujemy różnych nieznanych lub znanych, lecz niecodziennych dla nas kuchni. Nie zawsze kierujemy się przewodnikiem Michelina – raczej naszą intuicją i różnymi pozakulinarnymi atutami lokali gastronomicznych. Miejsce musi nam się po prostu podobać. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA kulinaria SZTUKA Monika Małkowska
W kuchni dworskiej bóbr to postne danie - Bóbr żyje w wodzie, można go było więc podciągnąć pod rybę. Podobnie kaczki i ptactwo, które pływa - tłumaczyła Monika Kucia obecność w postnym jadłospisie polskiej kuchni dworskiej dań z… bobra. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia polska
Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia - Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski żywność KULTURA
Dyskutujemy: czy jedzenie może być patriotyczne? Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia polska patriotyzm Piotr Firan Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski kuchnia STYL ŻYCIA maciej nowicki
"Wspólne gotowanie stało się naszą nową religią” Kiedyś kuchnia była królestwem pani domu. Dawno to nieaktualne. Teraz umiejętność przyrządzania potraw stała się przeżyciem koedukacyjnym. Gośćmi Polskiego Radia 24 byli Monika Kucia - publicystka, autorka książek o tradycjach kulinarnych i Piotr Szymkowiak - mistrz kucharski. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 gotowanie dieta
Kuchnia śląska. Najpierw tort, potem rosół - Wizyta w śląskim domu zaczyna się od tortu - mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna. - Wynika to z dawnych czasów, gdy w domach było biednie i należało zjeść coś słodkiego, by nie być bardzo głodnym podczas obiadu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Dydo kuchnia kuchnia polska śląskie