Dwójka
Jacek Puciato
23.03.2019
Kulinarna podróż w XIX wiek z Marcjanną Oborską
- Dość przypadkiem natrafiliśmy z dr. Mirosławem Roguskim na zbiór przepisów autorstwa pani domu, Marcjanny Oborskiej, rocznik 1784. Zachował się on w bibliotece Ossolineum w papierach Jawornickich, bo Marcjanna była z domu Jawornicka - mówiła w Dwójce Małgorzata Buttitta, antropolożka kultury i autorka tekstów kulinarnych.
Portret Marcjanny z Jawornickich OborskiejPolona/Biblioteka Narodowa w Warszawie
Posłuchaj
-
O XIX-wiecznym zbiorze przepisów Marcjanny Oborskiej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Zbiór przepisów Marcjanny Oborskiej otwiera... receptura octu. - Na pustej stronie obok znajdowała się niewielka notatka "Ocet dobry, doświadczony, roku 1825". No i tę datę archiwiści przyjęli również za datę powstania zeszytu - tłumaczyła Małgorzata Buttitta.
Skąd pochodziły przepisy zgromadzone przez autorkę zbioru? Czy obszarem jej zainteresowań były tylko kulinaria? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Buttitta (italianistka, antropolożka kultury, autorka tekstów kulinarnych, edytorka)
Data emisji: 23.03.2019
Godzina emisji: 12.30
pg/ac