Na początku 1909 roku Filippo Tommaso Marinetti ogłosił na łamach paryskiego dziennika "Le Figaro" Manifest futuryzmu. Było to pierwsze oficjalne wystąpienie twórców tego ruchu artystycznego. W kolejnych latach ukazały się też inne manifesty, w tym manifest kuchni futurystycznej (1930).
- Do tej pory trwa spór o całe dziedzictwo futuryzmu. Czy traktować to jako pełnowartościowe dzieło sztuki, czy jako pewnego rodzaju dokument epoki? Ja widzę w tym bardzo trafną diagnozę pewnego okresu historycznego, pewnych zmian cywilizacyjnych oraz w obrębie bycia człowieka w świecie, które również wpisały się w kuchnię - przekonywał Paweł Brylski.
Jak włoską kuchnię widział Marinetti i inni futuryści? Dlaczego nie było w niej miejsca na... makaron? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Paweł Brylski (autor bloga NoKuchWa - Nowa Kuchnia Warszawska, współpracownik Muzeum Sztuki Nowoczesnej)
Data emisji: 1.06.2019
Godzina emisji: 12.30
mko/pg