Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Tomasz Jaremczak 14.09.2012

Historia Polski: wojny, powstania i... słodycze

Nasze dzieje od średniowiecza do współczesności są tematem II Kongresu Zagranicznych Badaczy Dziejów Polski. W piątek w Audytorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego rozmawiano na temat znaczenia potraw i jedzenia w życiu społecznym.
Kongresowi towarzyszą Targi KsiążkiKongresowi towarzyszą Targi KsiążkiPAP/Jacek Bednarczyk

To mało znany, ale ważny element naszej dyscypliny - uważa Rafał Hryszko z Instytutu Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Przypomina, że ludzie średniowiecza darzyli sentymentem słodkie wyroby. - Początkowo zjadano lekarstwa, ale później okazało się, że spożywa się je w zbyt dużych ilościach. Zaczęto wyrabiać słodycze i zdobiono je złotem oraz srebrem, a więc miały one dużą wartość - wyjaśnił Hruszko.

Polskieradio.pl jest patronem medialnym kongresu

II Kongres Zagranicznych Badaczy Dziejów Polski potrwa do soboty. Tego dnia w godz. 11.00 -13.00 na sesji "Nowe formy obecności historii: Internet” Andrzej Mietkowski, dyrektor portalu PolskieRadio.pl, będzie mówić na temat "Dźwiękowe archiwa w sieci - historyczne serwisy internetowe Polskiego Radia”.

Zobacz serwis specjalny HISTORIA

Kongresowi towarzyszą targi Książki Historycznej. Publikacje o tematyce historycznej prezentuje ok. 80 wystawców. Nauczyciele, uczniowie i studenci mają bezpłatny wstęp na wszystkie obrady i wykłady organizowane w ramach kongresu.

tj