Logo Polskiego Radia
Trójka
Gabriela Skonieczna 21.01.2014

Otyły, czyli... niedożywiony?

- Ten paradoks pojawia się u bardzo wielu pacjentów. Wiąże się to z faktem, że sięgają oni po wysoko przetworzoną żywność o niskiej wartości odżywczej, a wysokim nasyceniu kalorycznym - mówi Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk z Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej "Sanvita".
- Epidemie otyłości narasta przez wiele lat, nie uda się jest zwalczyć z dnia na dzień. Aby osiągnąć sukces w tym względzie konieczna jest współpraca producentów żywności, naukowców i konsumentów...- Epidemie otyłości narasta przez wiele lat, nie uda się jest zwalczyć z dnia na dzień. Aby osiągnąć sukces w tym względzie konieczna jest współpraca producentów żywności, naukowców i konsumentów...Glow Images/East News

Według badań stanu zdrowia Polaków NATPOL, przeprowadzonych w 2011 roku, 22 procent dorosłych Polaków jest otyłych. W 2002 roku z otyłością zmagało się 19 procent naszych rodaków. Problem z nadwagą staje się w Polsce coraz poważniejszy, tak samo jak w innych krajach europejskich. - Nadwaga u dzieci w niektórych grupach wiekowych rośnie w Polsce szybciej niż w USA - zauważa dr Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia.

Sylwia Leszczyńska przypomina, że na początku XX wieku spożycie cukru na osobę wynosiło około 5 kg rocznie, obecnie w Polsce wynosi 42 kilogramy, a średnia europejska to 38 kg. Jednocześnie jemy coraz mniej warzyw i owoców, a także coraz mniej się ruszamy. - Polskie 11-latki spędzają najwięcej czasu przed komputerem, spośród rówieśników z innych krajów Wspólnoty - mówi gość "Europejskiego Klubu Trójki".

Dr Agnieszka Jarosz zauważa, że część osób słysząc o tym, że tłuszcze roślinne są zdrowsze niż zwierzęce, modyfikuje swoją dietę. Zapominają oni jednak, że tłuszcze te mają porównywalną zawartość kaloryczną i zmiana w sposobie żywienia często nie przynosi oczekiwanych rezultatów.

Jak przypominają rozmówczynie Dariusza Bugalskiego, nie tylko kaloryczność posiłków ma znaczenie. Wysoko przetworzona żywność jest mniej bogata w witaminy i minerały, co także prowadzi do pojawienia się problemów zdrowotnych. Niedobory wapnia mogą skutkować kumulowaniem tkanki tłuszczowej, a brak cynku może prowadzić do zaburzenia łaknienia.

Problem z nadwagą i otyłością to jednak nie tylko problem dietetyczny, a często także psychologiczny. Napięcia i stres często są po prostu zajadane. - Jedzenie to najprostsza przyjemność, której nadużywamy - uważają goście "Europejskiego Klubu Trójki". Dodatkowo część osób traktuje swoją otyłość jako wymówkę i wykorzystuje ją do unikania obowiązków domowych, bo "przecież się szybciej męczą".

Otyłość u dzieci może być próbą zwrócenia na siebie uwagi rodzica. A dane dotyczące otyłości dzieci są tym bardziej niepokojące, jeśli weźmie się pod uwagę, że aż 60 procent z nich pozostanie otyła także w dorosłym życiu. Dodatkowo dzieci mające problemy ze swoją wagą często także gorzej się uczą, mają problemy z koncentracją - dodaje ekspert Instytutu Żywności i Żywienia. Preferencje naszych kubków smakowych kształtują się właśnie w dzieciństwie. Maluchy przyzwyczajone do słodkich herbatek, nie będą chciały pić wody, a prawie każdą z potraw będą chciały dosładzać.

Jak przeciwdziałać epidemii otyłości, jak skłonić producentów żywności do współpracy w trosce o odpowiednio zbilansowaną dietę, dlaczego tak ważne jest, aby uważnie czytać informacje na produktach żywnościowych? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w nagraniu audycji. W programie korespondenci Polskiego Radia: Beata Płomecka (Bruksela), Adriana Bąkowska (Lizbona), Marek Brzeziński (Paryż) i Grzegorz Drymer (Londyn) opowiadali o walce z otyłością w poszczególnych krajach Unii Europejskiej.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji!

Program powstał w ramach projektu Euranet Plus.

(gs/ei)