Logo Polskiego Radia
PAP
Martin Ruszkiewicz 11.06.2014

Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka piersi

Kolejne badania wskazują, że jedzenie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Amerykańscy eksperci prowadzili badania pod kątem nowotworów piersi u kobiet.
Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka piersiFlickr/FotoosVanRobin

Eksperci z Uniwersytetu Harvarda zbadali historie chorobowe 89 tysięcy kobiet w wieku od 24 do 43 lat. Wykazali, że ryzyko raka piersi wzrasta, jeśli kobiety jedzą duże ilości czerwonego mięsa od wczesnej dorosłości. Mięso może zastąpić fasola, groch, orzechy, ryby i drób - sugerują autorzy badań.

Ale, jak mówi BBC Carolyn Rogers z "Kampanii przeciw rakowi piersi", są inne, dużo istotniejsze czynniki wywołujące tę chorobę. - Jest to sam fakt bycia kobietą, wiek oraz historia raka w rodzinie - podkreślił ekspert.

Raka piersi można próbować uniknąć: należy dbać o właściwą masę ciała, pić mało alkoholu i uprawiać sport.

''mr