Drobnoustroje probiotyczne bardzo dobrze współpracują z naszym organizmem – podkreśla Agnieszka Woźniak-Kosek, specjalista mikrobiolog z Instytutu Żywności i Żywienia. W „Poranku” Czwórki tłumaczyła m. in., na czym polega odchudzające działanie probiotyków.
Jak tłumaczy Agnieszka Woźniak-Kosek, probiotyki to wyselekcjonowane żywe drobnoustroje, których zadaniem jest korzystnie wpływać na nasze zdrowie. – Podane w odpowiedniej ilości, działają na mikroflorę określonego miejsca w ustroju ludzkim – tłumaczy gość Patryka Kuniszewicza. – Można uznać, że są dla nas fizjologicznym lekarstwem – dodaje.
Okazuje się, że bakterie probiotyczne mogą pomóc w zmniejszeniu masy ciała. Wstępne wyniki badań wykazały, że drobnoustroje mogą produkować witaminy i enzymy, które w połączeniu z naszymi płynami fizjologicznymi mogą zmniejszać objętość tkanki tłuszczowej – tłumaczy mikrobiolog.
W reklamach jogurtów często pojawiają się informacje o tym, że dany produkt zawiera „żywe kultury bakterii”. Jak podkreśla gość „Poranka”, nie wszystkie bakterie fermentacji mlekowej są bakteriami probiotycznymi. – Probiotyki, to ściśle zdefiniowane drobnoustroje, które mają określoną nazwę, np. lactobacillus casei – tłumaczy Agnieszka Woźniak-Kosek. Mają także dodatkowe oznaczenia, które informują o cechach szczepu, z którego bakteria pochodzi i o działaniu drobnoustroju na organizm ludzki.
Więcej w rozmowie Patryka Kuniszewicza z Agnieszką Woźniak-Kosek. Wystarczy kliknąć w ikonę dźwięki/filmu w ramce po prawej stronie.
ap