Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 29.05.2013

Bakterie pokarmowe mają wpływ na pracę mózgu

Zmiana tych bakterii przy pomocy diety sprawia, że nasz mózg funkcjonuje inaczej.
Bakterie pokarmowe mają wpływ na pracę mózgu Glow Images/East News
Bakterie pokarmowe mają wpływ na pracę mózgu
Zmiana tych bakterii przy pomocy diety sprawia, że nasz mózg funkcjonuje inaczej.
Badacze z University of California Los Angeles (UCLA) maja dowody, że bakterie, które pochłaniamy z pożywieniem wpływają na pracę mózgu. W ich testach mózgi zdrowych kobiet jedzących probiotyki pracowały inaczej niż niejedzących.
Zmiana środowiska i związanej z nim diety może wpłynąć na zmianę funkcjonowania naszego mózgu. - Wielu z nas je jogurty dla smaku, białka lub wapnia - mówi dr Kirsten Tillisch z UCLA. - Nasze odkrycia wskazują, że niektóre składniki jogurtu mogą zmieniać reakcje mózgu na środowisko.
- Cały czas słyszy się, że zestresowani maja kłopoty z żołądkiem - mówi Tillisch. Okazuje się, że działa to także w drugą stronę.
Badania przeprowadzono na próbie 36 kobiet w wieku 18-55 lat. Badacze podzielili je na grupy. Jedna jadła specjalne jogurty z miksturą probiotyków, inne jadły produkt, który smakował jak jogurt, ale nim nie był, a jeszcze inne nie jadły ani jogurtu, ani jego zamiennika.
Po czterech tygodniach paniom zrobiono skany mózgu i poproszono o rozwiązanie kilku zadań mających na celu rozpoznawanie emocji. Najlepiej wypadły panie jedzące probiotyki. Ich mózgi reagowały bardzo żywo w rejonach związanych z kojarzeniem, ale dużo słabiej w tych związanych z emocjami.
Z kolei pacjentki nie jedzące jogurtu były bardziej emocjonalne, a ich mózgi były bardzo aktywne w rejonach związanych z emocjami.
Z badań wynika zatem, że praca mózgu może być moderowana przez dietę. Zapewne bakterie żołądkowe produkują różnego rodzaju chemikalia, pod wpływem tego, co jemy, a związki te następnie zmieniają pracę mózgu. To daje nowe możliwości leczenia na przykład zaburzeń nerwowych. Może probiotyki okażą się skuteczne i w takich schorzeniach jak Parkinson czy autyzm?
Kiedyś mawiało się, że przez żołądek trafia się do serca. Jak widać, dotyczy to również mózgu. Wyniki badań publikuje pismo Gastroenterology.

Badacze z University of California Los Angeles (UCLA) maja dowody, że bakterie, które pochłaniamy z pożywieniem wpływają na pracę mózgu. W ich testach mózgi zdrowych kobiet jedzących probiotyki pracowały inaczej niż niejedzących.

Zmiana środowiska i związanej z nim diety może wpłynąć na zmianę funkcjonowania naszego mózgu. - Wielu z nas je jogurty dla smaku, białka lub wapnia - mówi dr Kirsten Tillisch z UCLA. - Nasze odkrycia wskazują, że niektóre składniki jogurtu mogą zmieniać reakcje mózgu na środowisko.

- Cały czas słyszy się, że zestresowani maja kłopoty z żołądkiem - mówi Tillisch. Okazuje się, że działa to także w drugą stronę.

Badania przeprowadzono na próbie 36 kobiet w wieku 18-55 lat. Badacze podzielili je na grupy. Jedna jadła specjalne jogurty z miksturą probiotyków, inne jadły produkt, który smakował jak jogurt, ale nim nie był, a jeszcze inne nie jadły ani jogurtu, ani jego zamiennika.

Po czterech tygodniach paniom zrobiono skany mózgu i poproszono o rozwiązanie kilku zadań mających na celu rozpoznawanie emocji. Najlepiej wypadły panie jedzące probiotyki. Ich mózgi reagowały bardzo żywo w rejonach związanych z kojarzeniem, ale dużo słabiej w tych związanych z emocjami. Były spokojniejsze. Z kolei pacjentki nie jedzące jogurtu były bardziej emocjonalne, a ich mózgi były bardzo aktywne w rejonach związanych z emocjami.

Z badań wynika zatem, że praca mózgu może być moderowana przez dietę. Badacze spekulują, że bakterie żołądkowe pod wpływem pożywienia produkują różnego rodzaju chemikalia, a związki te następnie zmieniają pracę mózgu.

Ustalenia te tworzą nowe możliwości leczenia na przykład zaburzeń nerwowych. Może probiotyki okażą się skuteczne i w takich schorzeniach jak Parkinson czy autyzm?

Kiedyś mawiało się, że przez żołądek trafia się do serca. Jak widać, dotyczy to również mózgu. Wyniki badań publikuje pismo Gastroenterology.

(ew/UCLA)