Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 25.06.2013

Twoje oko zdradzi, jak bardzo kochasz czekoladę

Zauważyłeś, że dzieciom świecą się oczy, kiedy dostają czekoladę? To nie z wdzięczności, to dopamina, która wówczas trafia do krwi w ich oczach.
50 proc.sprzedaży wszystkich słodyczy stanowią wyroby czekoladowe50 proc.sprzedaży wszystkich słodyczy stanowią wyroby czekoladowesxc.hu
Twoje oko zdradzi, jak bardzo kochasz czekoladę
Zauważyłeś, że dzieciom świecą się oczy, kiedy dostają czekoladę? To nie z wdzięczności, to dopamina, która wówczas trafia do krwi w ich oczach.
Nowe badanie wskazuje, że na podstawie analizy oczu można zbadać chemiczną reakcję organizmu na smakołyk.
Mózg reaguje na pewne stymulanty, uwalniając hormon szczęścia, czyli dopaminę - to wiadomo od dawna. Ale istnieje jeszcze jeden mechanizm na mniejszą skalę: uwolnienie dopaminy w oku pod wpływem światła. Badacze sądzili, że te dwa mechanizmy są ze sobą niezwiązane. Najnowsze badania wskazują jednak, że jest inaczej.
Naukowcy z Drexel University wykorzystali technikę badania źrenic zwaną elektroretinografią, która mierzy reakcję źrenic na światło.
Podczas badania ochotnicy dostawali czekoladowe batoniki. Okazało się, że poziom dopaminy w oczach wyraźnie wzrastał. Tak samo wyraźnie jak w przypadku, kiedy badanym podawano środki chemiczne stymulujące uwolnienie dopaminy.
Z badań wynika, że można mierzyć reakcje organizmu na pożywienie wykonując prosta analizę źrenicy, zamiast inwazyjnych i drogich metod badania mózgu.
Wyniki analiz publikuje pismo Obesity.


Nowe badanie wskazuje, że na podstawie analizy oczu można zbadać chemiczną reakcję organizmu na smakołyk.

Mózg reaguje na pewne stymulanty, uwalniając hormon szczęścia, czyli dopaminę - to wiadomo od dawna. Ale istnieje jeszcze jeden mechanizm na mniejszą skalę: uwolnienie dopaminy w oku pod wpływem światła. Badacze sądzili, że te dwa mechanizmy są ze sobą niezwiązane. Najnowsze badania wskazują jednak, że jest inaczej.

Naukowcy z Drexel University wykorzystali technikę badania źrenic zwaną elektroretinografią, która mierzy reakcję źrenic na światło.

Podczas badania ochotnicy dostawali czekoladowe batoniki. Okazało się, że poziom dopaminy w oczach wyraźnie wzrastał. Tak samo wyraźnie jak w przypadku, kiedy badanym podawano środki chemiczne stymulujące uwolnienie dopaminy.

Z badań wynika, że można mierzyć reakcje organizmu na pożywienie wykonując prosta analizę źrenicy, zamiast inwazyjnych i drogich metod badania mózgu. To zaś pomoże w walce z epidemią otyłości i różnymi zaburzeniami żywienia.

Wyniki analiz publikuje pismo Obesity.

mk