Logo Polskiego Radia
IAR
Martin Ruszkiewicz 08.05.2012

Rośnie eksport polskiej żywności do Korei

Wartość polskiego eksportu żywności do Korei Południowej wzrosła w ubiegłym roku czterokrotnie, do 46 milionów euro.
Marek SawickiMarek SawickiWojciech Kusiński, Polskie Radio

- Ten wzrost to efekt specjalnego programu - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki, który przebywa w Seulu na Targach Food and Hotel 2012.

Program "Stół pełen smaków" był realizowany przez Stowarzyszenie Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego przed dwoma laty, a jego kontynuacją jest program "Tradycja, europejski smak".

Zdaniem ministra Sawickiego, utrzymanie takiego tempa wzrostu eksportu polskiej żywności na rynek koreański pozwala myśleć o zwiększeniu w ciągu kilku lat wartości sprzedaży do 400-500 milionów euro. To konieczne - uważa minister - gdyż 83 procent eksportu polskiej żywności przypada na Unię Europejską i trzeba szukać rynków zbytu również w krajach trzecich.

Targi Food and Hotel 2012 to najstarsza tego rodzaju impreza w Korei. Do Seulu j przyjechało 1450 wystawców z 44 krajów. W imprezie bierze udział kilkudziesięciu polskich przedsiębiorców. Wyjazd części z nich został zorganizowany przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych w ramach projektu "Program Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej". Projekt ten jest finansowany ze środków Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.

Targi Seoul Food and Hotel 2012 będą trwały do piątku. Na powierzchni ponad 81 tysięcy metrów kwadratowych przygotowano 2850 stoisk. Organizatorzy przewidują, że odwiedzi je kilkadziesiąt tysięcy osób, wśród nich 50 tysięcy bezpośrednio związanych z biznesem.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

IAR, mr