Logo Polskiego Radia
IAR
Artur Jaryczewski 27.02.2012

Afera solna: nie ma doniesień o zatruciach

Taka informację przekazał IAR doktor Jacek Postupolski z Państwowego Zakładu Higieny Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
Afera solna: nie ma doniesień o zatruciachfot. PAP/Tytus Żmijewski
Posłuchaj
  • Doktor Jacek Postupolski z Państwowego Zakładu Higieny Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Czytaj także

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Trwają badania składu soli przemysłowej, która trafiała do polskich firm spożywczych - zakładów mięsnych, rybnych i piekarń - jako sól kuchenna. Jak poinformowali na konferencji prasowej przedstawiciele poznańskiej prokuratury, eksperci analizują jaki wpływ na zdrowie ludzi, miała sól wypadowa sprzedawana jako spożywcza, za pośrednictwem 3 firm .

W opinii doktora Postupolskiego, nie było informacji o ostrych zatruciach, więc nie ma powodu do paniki. Sprawa powinna być jednak wnikliwie zbadana. Jego zdaniem, trudno będzie określić stopień szkodliwości soli przemysłowej dla ludzi, ponieważ jej stężenie w produktach jest nieduże. Wynosi maksymalnie 2-3 procent.

Wiadomo, że sól wypadowa zawierała około stukrotnie większe stężenie siarczanów, niż to jest dopuszczalne w soli spożywczej. Doktor Postupolski dodał, że siarczany występują naturalnie w przyrodzie i nie są środkami szkodliwymi dla zdrowia. Mają działanie przeczyszczające.

Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu zwrócił się do prokuratury o wykaz firm, które kupiły niejadalną sól. Kiedy będą znane wyniki badań laboratoryjnych, rozpocznie się kontrola produktów wytwarzanych z użyciem tej soli.

Gdyby badania wykazały, że wykorzystywana sól przemysłowa jest zagrożeniem dla zdrowia konsumentów, wówczas wszystkie zawierające ją produkty byłyby wycofywane z rynku.

IAR, aj