Logo Polskiego Radia
IAR
Agnieszka Kamińska 27.02.2012

Produkty ze szkodliwą solą mogą zniknąć z rynku

GiS: gdyby badania wykazały, że wykorzystywana sól przemysłowa jest zagrożeniem dla zdrowia, wtedy wszystkie zawierające ją produkty będą wycofywane.
Produkty ze szkodliwą solą mogą zniknąć z rynkufot. PAP/Tytus Żmijewski

Dwa-trzy dni mogą potrwać badania próbek soli przemysłowej, która trafiała od kilku lat do produkcji wędlin czy serów. W niedzielę pięć osób usłyszało zarzuty za wprowadzenie do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka. Tak zwana sól wypadowa jest używana do posypywania zimą ulic, produkcji farb i w garbarstwie. Zarzuty przedstawiono właścicielom trzech firm z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Sprawę prowadzi Prokuratura Okręgowa w Poznaniu.

Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar poinformował, że pobrane próbki są badane na obecność szkodliwych związków. W standardowej kontroli sól sprawdza się pod kątem zawartości jodu i substancji zbrylających.Wiadomo, że sól wypadowa zawiera około 100-krotnie większe stężenie siarczanów niż dopuszczalne jest w soli spożywczej.

Jan Bondar dodał, że gdyby badania wykazały, że wykorzystywana sól przemysłowa jest zagrożeniem dla zdrowia konsumentów, wówczas wszystkie zawierające ją produkty będą wycofywane z rynku.

Rzeczniczka prasowa prokuratury okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus poinformowała, że podejrzani usłyszeli zarzuty naruszenia ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Grozi im za to 5 lat więzienia. Śledczy nie wykluczają jednak zmiany kwalifikacji czynu na karny. Magdalena Mazur-Prus dodała, że podejrzani nie przyznali się do popełnienia przestępstwa. Twierdzą, że sól sprzedawana przez ich firmy mogła być stosowana w produktach spożywczych. Rzeczniczka poinformowała, że sól przemysłowa trafiała przede wszystkim do odbiorców hurtowych.

agkm

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>