Logo Polskiego Radia
IAR
Tomasz Owsiński 06.02.2013

Toksyny w wątróbkach z bałtyckiego dorsza

Ministerstwo rolnictwa niemieckiego landu Meklemburgia-Pomorze Przednie ostrzega, że poziom toksyn w wątróbkach dorszy z Morza Bałtyckiego przekracza unijne normy.
Morze BałtyckieMorze Bałtyckiekkic/GNU/Wikipedia

Badania wykonano na zlecenie meklemburskiego departamentu bezpieczeństwa żywności. Wartości dla wszystkich próbek pobranych z bałtyckich dorszy w ciągu 5 lat przekraczały maksymalne poziomy ustalone przez Unię Europejską. Dotyczy to w szczególności dioksyn i furanów.
Wątróbka z dorsza bałtyckiego została wycofana z handlu na terenie całych Niemiec. Pociechą dla smakoszy niech będzie fakt, że bezpieczne są wątróbki z dorsza atlantyckiego.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

IAR, to