Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Katarzyna Karaś 25.11.2013

"Pierogujemy". Amerykańscy dyplomaci robią polskie pierogi [wideo]

Pod okiem pani Teresy Bart z Zambrowa lepienia pierogów uczył się między innymi ambasador Stanów Zjednoczonych w Polsce Stephen Mull.
Ambasador Stephen Mull w kuchniAmbasador Stephen Mull w kuchni kadr z wideo/youtube.com/watch?v=GvjZubLibKo&feature=youtu.be

Ambasador przyznał, że nigdy w życiu pierogów nie lepił. - Tylko jadłem, nigdy nie zrobiłem - powiedział pani Teresie.  - To trudna robota - stwierdził Stephen Mull. Przy okazji pracy nad posiłkiem ambasador poznał nowe polskie słówko "oskubać", które pojawiło się przy krojeniu cebuli.
"I'm a pierogi master"
Z entuzjazmem do gotowania podeszli inni amerykańscy dyplomaci z warszawskiej placówki. - Pierogujemy dzisiaj - powiedział Doug, zastępca szefa misji. - Piekałem bardzo dużo z mamą i no bardzo lubię - stwierdził Leo z sekcji IT.
Amerykanie musieli się podczas gotowania zmierzyć z krojeniem cebuli, czy mieleniem kapusty i grzybów na farsz. Nauczyli się też wielu nowych słów, jak "kosteczka", "garść" oraz "patelnia". Dowiedzieli się także od pani Teresy, że wałek służy nie tylko do rozwałkowania ciasta, ale również, że polskie kobiety biją "w łeb" wałkami mężów, gdy ci są dla nich niedobrzy.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
kk