Logo Polskiego Radia
Trójka
Ewa Dryhusz 08.11.2012

Śniadanie daje moc!

Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Badania pokazują, że 40-60 proc. polskich dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej nie je rano śniadania i nie zabiera drugiego śniadania do szkoły. Program edukacyjny Partnerstwa dla Zdrowia pod hasłem Śniadanie Daje Moc powstał, by to zmienić.
Śniadanie daje moc(fot. sxc.hu)
Posłuchaj
  • "Instrukcja obsługi człowieka" - 8 listopada 2012
Czytaj także

W tym roku rodzice i nauczyciele uczniów z klas 1-3 szkół podstawowych z całej Polski po raz drugi będą zakładać w klasach Kluby Śniadaniowe, a 8 listopada, w Dniu Zdrowego Śniadania, przygotują wspólne śniadanie dla uczniów. Pomysłami na zdrowe, smaczne i kolorowe śniadania podzielą się ambasadorzy akcji: młody, charyzmatyczny kucharz Tomek Woźniak i zaczynająca przygodę z gotowaniem dziewięcioletnia Ola.

- Program jest skierowany do dzieciaków, ale jest też skierowany do rodziców i wychowawców - tak naprawdę do każdego, bo każdy z nas je śniadanie. Jeśli dziecko będzie chciało zjeść śniadanie, to rodzić też automatycznie je zje - mówi Tomek Woźniak.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>

Ekspert wyjaśnia, że aby mieć przez cały dzień bardzo dużo energii, nie należy pomijać śniadania, nie jeść pierwszego posiłku w pośpiechu ani byle jak. - Często dzieciaki się skarżą na brak energii, złe samopoczucie, bóle głowy, bóle brzucha - one bardzo często są spowodowane tym, że zjedliśmy coś, czego nie powinniśmy jeść. Koncentracja, uważność, energia naprawdę pochodzi z jedzenia - tłumaczy ambasador programu Śniadanie Daje Moc, w którym uczestniczy ponad 4,5 tys. polskich szkół.

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii.

Jak przygotować pyszną owsiankę, której przygotowanie zajmuje 5 minut, a różnorodność smaków skusi nawet największego niejadka? Posłuchaj całej rozmowy w "Instrukcji obsługi człowieka". Audycji można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.