Logo Polskiego Radia
Trójka
Ewa Dryhusz 14.11.2012

Dlaczego lepiej być alergikiem?

Naukowcy znaleźli dowód, że dieta Zachodu, czyli "śmieciowe" jedzenie, mięso, cukier, tłuszcze, a do tego obsesja na punkcie higieny, powodują choroby cywilizacyjne. Czy alergia może się skończyć i gdzie występuje najrzadziej? - opowiada profesor Piotr Kuna.

Jeśli dziecko kicha, ma kaszel, katar, wysypkę, oczy mu łzawią, warto poprosić o skierowanie do alergologa. Profesor Piotr Kuna wyjaśnia, że nasze geny się nie zmieniły, za to nasze środowisko: to, co jemy i to, czym się myjemy, zmieniło się w sposób drastyczny w ciągu ostatnich 50 lat.

Największe osiągnięcia w badaniach nad rozwojem alergii mają w tej chwili Niemcy i Finowie. Dlatego akurat te państwa, posłuchaj całej rozmowy w "Instrukcji obsługi człowieka".

- Tam, gdzie są bakterie, infekcje, gdzie jest gruźlica i choroby zakaźne, tam jest mało alergii. Pytanie co jest lepsze: czy lepiej chorować na dur brzuszny, cholerę i gruźlicę czy na alergiczny nieżyt nosa lub alergiczne zapalenie spojówek? - mówi prof. Piotr Kuna, alergolog i pulmonolog.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>

Gość Grażyny Dobroń przyznaje, że lepiej chorować na alergię, ponieważ chorzy z alergiami rzadziej zapadają na raka - ich organizm walcząc z pyłkami, walczy także z komórkami nowotworowymi. Kiedy kończy się choroba alergiczna, a pozostaje skłonność do alergii oraz jak bezpiecznie leczyć dzieci z alergii? Dowiesz się słuchając całego materiału.

"Instrukcji obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.