Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 06.05.2015

Sałata na ciepło - przepis na danie nietuzinkowe

Tym razem zielono nie tylko na talerzu, ale również na patelni. Okazuje się, że sałaty wspaniale zachowują się w daniach na ciepło.
Do smażenia nadaje się szczególnie jeden rodzaj sałaty. Opowiada o nim Tomasz JakubiakDo smażenia nadaje się szczególnie jeden rodzaj sałaty. Opowiada o nim Tomasz JakubiakGlow Images/East News

Tomasz Jakubiak poleca w "A nuż, widelec" smażoną sałatę. I proszę nie dać się zwieść wrażeniu, że taki sposób jej przygotowania nie jest najlepszy... - W Polsce smażenie sałat jest niepopularne, sałata musi być serwowana tylko i wyłącznie na zimno, na ciepło może być kapusta. A to duży błąd - uważa gość Katarzyny Pruchnickiej i wyjaśnia, jaka sałata najlepiej nadaje się do smażenia oraz jak ją podawać.

Zdradza też dokładny przepis na pyszny sos do sałaty. Oboje z Katarzyną Pruchnicką otwarcie stwierdzają, że jego smak jest uzależniający...

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Tomasz Jakubiak (kucharz i dziennikarz kulinarny)
Data emisji: 6.05.2015
Godzina emisji: 11.15

fbi/ei