Logo Polskiego Radia
Trójka
Sylwia Mróz 01.12.2016

Burak na co dzień i od święta. Kilka bezcennych porad

Kumin, czosnek niedźwiedzi, olej lniany, kozi ser mogą sprawić, że burak nabierze nowego wymiaru smaku. Jak jeszcze można urozmaicić dania z tym warzywem?
Posłuchaj
  • Michał Bonarowski opowiada o niecodziennych przysmakach z buraka (A nuż widelec/Trójka)
Czytaj także

Jednym ze sposobów jest kiszenie buraków, które przypomina kiszenie ogórków, choć obie czynności trochę się różnią od siebie. Należy przygotować kilka małych lub średniej wielkości bulw warzywa i to istotne, by były one podobnej wielkości.

- Obieramy je, układamy ciasno, przygotowujemy solankę jak na ogórki kiszone, choć spotkałem się z opiniami, że powinna być ona odrobinę bardziej słona. Na litr wody dajemy dwie lub dwie i pół łyżki soli, ziele angielskie, liść laurowy, rozdrobniony czosnek i przekładamy tą mieszanką buraki - opowiada Michał Bonarowski.

W przypadku kiszenia buraków, jak podkreśla specjalista, bardzo ważne jest to, by na wierzchu nie tworzył się nieprzyjemny kożuch. W dźwięku więcej informacji na temat tego, jak można urozmaicić potrawy z burakiem oraz o czym warto pamiętać, przygotowując barszcz.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Michał Bonarowski (pasjonat gotowania)
Data emisji:
1.12.2016
Godzina emisji:
11.12

sm